Nodfex http://nodfex.com Katuauto tapahtumia Tue, 01 Feb 2022 16:45:50 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Vuoden Auto http://nodfex.com/vuoden-auto/ Thu, 26 Feb 2015 07:09:04 +0000 http://nodfex.com/?p=37 Vuoden Auto (Car of The Year) on vuosittainen palkinto, joka annetaan nimensä mukaisesti vuoden parhaaksi katsotuksi autolle. Vuoden Autoa on valittu jo 1950-luvulta alkaen, ja alunperin termin otti käyttöönsä amerikkalainen autoalan lehti Motor Trend Magazine. Euroopassa Vuoden Autolla viitataan puolestaan palkintoon, jonka ryhmä autolehtien toimittajia valitsee. Vuonna 2013 tähän tuomaristoon kuului 58 jäsentä.Vuoden autoa valittaessa valinta tehdään perinteisten tehdasvalmisteisten sarjatuotantoautojen välillä. Euroopan Car of The Year -auto on valittu vuosittain vuodesta 1964 alkaen. Valintaan osallistuvat perinteisesti seuraavat eurooppalaiset autoalan lehdet: Auto (Italia), Autocar (Iso-Britannia), Autopista (Espanja), Autovisie (Alankomaat), L’Automobile Magazine (Ranska), Stern (Saksa) ja Vi Bilägare (Ruotsi). Euroopan Vuoden Auto -nimikkeen ovat viimeisimpinä saaneet vuonna 2014 Peugeot 308, vuonna 2013 Volkswagen Golf ja vuonna 2012 Opel Ampera. Pohjois-Amerikassa viimeiset kolme voittajaa ovat puolestaan olleet Chevrolet Corvette Stingray, Cadillac ATS ja Hyundai Elantra. Vuoden Autoa valittaessa ei ole kategorioita tai eri autoluokkia, vaan tarkoituksena on löytää yksi auto, joka on onnistunut sinä vuonna paremmin kuin muut.Niin kuin monesta muustakin asiasta, myös Vuoden Auton voittajastakin voi lyödä vetoa. Vedonlyöntisivusto Betsafe tarjoaa pelaajille kertoimet, joiden mukaan valinta olisi tänä vuonna kohdistumassa joko Mercedes-Benz C-Class:lle tai Volkswagen Passatille. Betsafe onkin hyvä mittari seurata autoalan valintoja ja kilpailuja, ja monet lyövät myös vetoa oman suosikkinsa puolesta. Vuoden Auto -nimikkeelle on varmasti monta hyvää kandidaattia, ja tuomaristot joutuvat todella perehtymään asiaan ja tämän vuoden automalleihin, jotta saavat tehtyä oikeudenmukaisen valinnan.Vuoden Auto -palkinnon saaminen on tietysti suuri PR-voitto valituksi tulleelle autolle, sillä tämä titteli on syystäkin erittäin arvostettu ja haluttu. Kun katsotaan tilastoja vaikkapa viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta, voidaan huomata, että menestyneiden merkkien joukossa on paljon aivan ”tavallisia” autoja: Volkswagen Golf, Ford Fiesta, Toyota iQ, Fiat 500, Chevrolet Volt ja niin edelleen. Tämän vuoksi Vuoden Auto -valinta kiinnostaa myös varmasti tavallista perheauton ostajaakin.

]]>
Katuauto tapahtumia http://nodfex.com/katuauto-tapahtumia/ Sun, 16 Nov 2014 10:16:17 +0000 http://nodfex.com/?p=16 Mielenkiintoisia katuauto tapahtumia ovat siis kilpailut, mutta myös autojen testit ja autojen ulkoinen ja laadullinen kehittäminen. Kukapa ei haluaisi autoa, joka näyttää vauhdikkaalta ja edustavalta sekä on hallinnaltaan perusteellisen hyvä. Kilpaillessa ei ole auton tarkoitus tärveltyä, ja siksi radalla onkin yksi auto kerrallaan. Aika otetaan lähdöstä maaliin.Katuautofanit ovat kirjanneet päivyreihinsä jo ensivuoden mahtavan tapahtuman Isossa Britanniassa, Santa Pod Racewayllä. Luvassa on suurin, äänekkäin, kuumin ja nopein muunneltujen autojen festivaalit, jossa harrastajat kuolaavat komeita autoja katsellessaan. Ohjelmassa on autojen taitoajoesitystä, kilpailuja ja muuta siihen kuuluvaa, sekä myös viihteellistä menoa. Tarkempaa tietoa asiasta ensivuoden puolella, vaikkakin ajankohta on jo selvillä: perjantai 31.7.2015 sunnuntaihin 2.8.2015 asti. Tilaisuutta mainostetaan ”Ultimate Street Car” eli USC, katso tältä sivulta lisätietoa ja tilaa matkasi!Ymmärtääksesi katuautojen kehitystä, voit lukea asiantuntijan omakätistä opastusta ja kirjoituksia http://streetcar.ca/why-streetcar/our-team sivulta. Täällä Les Mallins ja hänen tehokas tiiminsä esittelee viimeistä kehitystä, joka on taatusti pian esillä kilpailuradoilla ja automessuilla.Myös Ruotsissa on pitkä katuautoihin liittyvä historia ja tuloksia on näkyvissä Swedish Hot Rod kulttuurin palstoilla. Kyseistä kilpailuista ja muusta sen sellaisesta voit lukea Power Big Meet sivulta, jossa esitellään maailman suurin klassisten autojen näyttely. Nämä autot ovat tyyliltään hyvin erinäköisiä, kuin Amerikkalainen mallisto.Suomessa katuautoja kyllä rakennellaan, mutta kulttuurimme mukaan ralli on viehättävämpää menoa.

]]>
Katuauto kilpailuja http://nodfex.com/katuauto-kilpailuja/ Mon, 10 Nov 2014 10:17:24 +0000 http://nodfex.com/?p=14 Eräs katuautojen tunnetuin ja varsin mielenkiintoinen kilpailulaji on Drifting eli ajautuminen. Ajaja aiheuttaa ajautumisen tahallaan kääntäessään ohjauspyörää liikaa saaden takapyörien pidon luistamaan tai toisinaan tavoitteena on kaikkien pyörien luisto. Kuljettaja ei menetä auton hallintaa, vaan ohjaa sitä lukko- ja vasta-ohjaus menetelmin.Osana tämän huvin hurmaa on äänet ja tien pinnasta nouseva pöly. Molemmat seikat lisäävät tunnelmaa ja varsinkin videoissa tätä ominaisuutta käytetään mainostuskeinona.Huomattava 2008 järjestetty drifting Formula D ajot, joiden palkintona oli ennätysmäinen 25.000 dollaria, ajettiin Kaliforniassa. Kilvan järjesti Formula D ja sitä sponsoroi Red Bull energia juoma yhtiö. Voittajaksi selviytyi Rhys Millen.Autojen tahallinen luisto ja drifting kilpailut saivat alkunsa Japanissa. On siis selviö, että siellä harrastetaan lajia yhä ja muuallakin tunnetaan JapShow, missä japanilaiset autot ja moottoripyörät kilpailevat. Meno on vauhdikasta, vaarallista ja muukin asenne vähemmän kesyä. Makua menosta näet Youtube videolta: JapShow 2014 at Santa Pod Raceway, England. Kilpailussa on kysymys nopeudesta ja ajokulmista.Kilpailua Amerikkalaiseen tyyliin voit seurata Youtube videolta 560hp GT-R vs MUSCLE – Cali Street Racing. Kilpailu järjestettiin Kaliforniassa ja huomattavaa on radan kunto, niin suora kuin se onkin.Vastaavan tyyppisiä kilpailuja voit katsella lisää Youtuben kokoelmista, joista löytyy sekä amatööri filmejä että ammattilaisen laadukkaita videoita tästä erikoisesta autourheilusta.

]]>
Siistimmät katuautot http://nodfex.com/siistimmat-katuautot/ Thu, 06 Nov 2014 10:13:41 +0000 http://nodfex.com/?p=12 Nyt olemme taas makuasioiden kulmilla, sillä kuka päättää mikä on milloinkin siistiä eli niin sanotusti ”cool” Amerikkalaisten version mahtavasta autosta on iso, leveä, matala, ja varsin vanhanaikainen. Ruotsalaiset suosivat tyylillisesti selvästi eurooppalaisempaa tyyliä, eikä heidän autonsa leviä tienpintaan kuin sitä kielellä nuolien.Valokuvia kilpailuista ja messuilta voi katsella ajan kanssa, sillä katuautojen kuvia on nähtävillä useallakin eri sivustolla, kun pyydät Googlelta kuvia etsimästäsi aiheesta. Moderneja ja laillisia katuautoja, jolla myös kilpaillaan, on esillä 11 kuvan verran sivuilla Forbes.com.“Images for American classic street cars “ haku tuottaa aivan toisenlaisia kuvia. Tasosta näkee, että nämäkin autot ovat henkeäsalpaavien kauniita ihan omalla tavallaan.Kun on kysymys ulkonäöstä, olemme keskittyneet filmeissä käytettyihin katuautoihin postauksessa ”Elokuvamaailman katuautot”. Kuvallisista todisteista päätellen elokuvan tekijöiden ei tarvi etsiä kauaakaan, kun aikakauteen sopiva ”biili” löytyy. Keräilijät näyttävät vaalivan näitä autovanhuksia kuin lasta – jos ei vähän paremminkin.Varsinaisia kilpa-autoja näet myös sivulla http://www.ultimatestreetcar.co.uk/eurosports.php. Nämä autot ovat rakennettu vauhtia ja hallintaa silmällä pitäen, joten niiden koko heijastuu tämän huomioon ottaen, mutta malli ja muoto ovat lähempänä pohjoismaiden ralliautoa. Näiden autojen ”siisteys” piilee niiden suorituskyvyssä, eikä niinkään ulkonäössä.Jos autonomistajana olet kiinnostunut värkkäämään oman autosi katuauton malliin, Suomesta kyllä löytyy liikkeitä, jotka myyvät asiaan kuuluvia ulkoisia osia autoihin.

]]>
Jännittävä autourheilu http://nodfex.com/jannittava-autourheilu/ Mon, 03 Nov 2014 10:12:24 +0000 http://nodfex.com/?p=10 Autourheilu on laajalti seurattu ja harrastettu urheilulaji. Monet kilpailijat sekä kilpaa katselevat ovat menettäneet henkensä tätä lajia kehitettäessä, ja vielä nykyaikanakin kaikista turvallisuustoimista huolimatta, onnettomuuksia sattuu. Kilpailu ei ole siis jännittävää vain siltäosin, kuka sen voittaa, vaan myös että kilpailu saadaan loppuun ilman autoille tai kuljettajille sattuneita vaurioita.Formula 1 kilpailuja ei ole tämän vuoden osalta vielä viimeistelty. Veikattuja voittajia on kaksi, Nico Rosberg ja Lewis Hamilton, jotka kilpailevat saman tallin väreissä. Molemmat kuljettajat ovat kärsineet vahinkoja ja autojen hajoamisia kesken kilpailujen, mutta molemmat ovat silti säilyttäneet mahdollisuutensa kauden voittajaksi.Tämänhetkinen voittajaehdokas on Hamilton, mutta kilpailuita on vielä kolme jäljellä, joten Rosbergillä on yhä kaikki mahdollisuudet voittoon. Tilannetta ja varsinkin kavereiden voitosta enteilevää veikkausta on mahdollista seurata Betsson sporttisivuilla.Hamilton on monien urheilua seuraavien ehdoton suosikki. Hän ajaa hervottoman lujaa ja itsepintaisesti ottaen riskejä ja niitä hän selviytyy näppärästi ajokokemuksellaan. Valitettavasti kaverilla on karhea mieli monesta ajoihin liittyvästä seikasta, ja tämä saattaa koitua hänen kompastuskivekseen juuri kun tarvitaan itseluottamusta eikä epäilyjä. Miehen mielen rauhoittuessa hänen kykynsä varmasti pääsisivät vielä paremmin hoitamaan kilpailun ajoradalla.Rosberg on toisen tyylin kuljettaja, harkitsevaisempi ja taktisesti hyvä. Hänen kylmä hermonsa on pitkän ajokokemuksen tulosta ja auton hallinta on varmoissa käsissä. Valitettavaa on monet tekniset vaikeudet, joita hän on joutunut kärsimään auton kunnon pettäessä. Ehkäpä nämä ongelmat saadaan hoidettua pois tallin mestarillisen huollon avulla.Ajotuloksiin vaikuttavat myös tulevien kisojen radan kunto ja ajojen aikana vallitseva sää. Näiden seikkojen tiedetään suosivan niitä, jotka onnen kaupalla tai muuten harvinaisella arvailulla valitsevat ajokkinsa pyörät oikein ajoradan kunnon huomioon ottaen. Pienikin sade pilaa kuivan radan ja silloin on renkaiden vaihto edessä. Sateen kadotessa sama pätee radan kuivuessa nopeasti.Kilpailutilanne siis kiristyy viikko viikolta. Muistaako kukaan, että kolmaskin sija on mahdollinen, sillä ajoissa on usea voitto tavoitteleva kuljettaja – ei vain kaksi. Miten muiden kuljettajien osuus ajoihin vaikuttaa, sillä vaaratilanteita tulee juuri ohituksissa? Ellei paalupaikkaa heru mestarille, niin ohituksia on suoritettava voiton saavuttamiseksi.

]]>
Elokuvamaailman katuautot http://nodfex.com/elokuvamaailman-katuautot/ Sun, 02 Nov 2014 10:10:11 +0000 http://nodfex.com/?p=8 Elokuvan suosiota vauhdittaa hyvinkin viihteellinen meno autolla hurjastelun muodossa. Etenkin rikosetsivä kuviin on tyypillisesti sijoitettu roistojen takaa-ajoa, kolareita tai läheltäpitäviä törmäyksiä. Katsojan kuvakulmasta ajo saadaan näyttämään vaikka miltä, esimerkiksi pitkät autolla suoritetut hypyt ovat mahdollisia vain valkokankaalla.Elleivät poliisit aja takaa roistoja, niin romanttisissa leffoissa jollakin on elokuvan lopussa todella kiire lentokentälle estämään rakkaan lopullinen lähtö – ja taas ajetaan kovaa.Komediatkaan eivät säästy autolla kiitämistä. Tällöin on usein kysymyksessä joko täysin muita autoilijoita huomaamaton hurjapää, mummeli tai yleensäkin nainen, jonka ajotaito ei ole koskaan kehittynyt tivolin rinkiä ajavien sähköautojen ohjausta pidemmälle. Syynä tämäkin autojen ruttaamiseen ja auton hillittömään menoon.Vaan on niitäkin filmejä, joissa varsinaiset katuauto kilpailut ovat filmin juonena. Tuoreen listan muodostavat seuraavat filmit: Red Line, Street Racer, Born to Race, Fast Track no Limits, Fast five, kaikki Hurjapäät filmit ja tämän vuoden paras: Need for Speed.Nämä filmit katsottuasi muistathan palata arkeen ja ajaa rauhallisesti asetuttuasi ohjauspyörän taa.

]]>
Parhaat katuauto uutiset http://nodfex.com/ Mon, 27 Oct 2014 10:09:15 +0000 http://nodfex.com/?page_id=6 Katuauto on varsin trimmattu versio tavallisesta autosta, ja on yhä laillisesti yleisillä kulkuteillä ajettava auto. Kilpailtaessa testataan auton kyky kiihdyttää ja tehdä äkkinäisiä kääntöjä ilman hallinnan menetystä. Kilpailut ajetaan radoilla, jossa käännökset ovat merkitty tiekeiloin. Matkasta nopeimmin selviytynyt kuljettaja ja hänen autonsa ovat voittajia. Suomessa kilpailut tunnetaan paremmin nimeltä ”ralli” ja se on yksi suomalaisten suosituimmista moottoriurheilukilpailusta.Varsinaisia katuauto kilpailuja on etenkin Amerikassa. Siellä pidettäviä kilpailuja voit seurata esimerkiksi katsomalla videoita sivulla Autoblog.com. Eurooppalaiseen katuautokilpailujen makuun pääset tutkimalla www.streeteliminator.com, josta löytyy uutisia, raportteja, videoita ja sen semmoista. Autot ovat huolella ja taidolla koottu ja jälki sen näköistä. Tieto on aina asiantuntevaa ja tietenkin englanninkielistä.Autoalan asiaa voit seurata myös monesta blogista, ja mielenkiintoista päivitystä voit lukea englanniksi esimerkiksi www.clarkstonnews.com, jossa Dan Shriner kertoo American nopeimmasta autosta.Pienellä haravoinnilla netissä, eli Googlen hakua käyttäen saatat löytää vastaavaa tietoa suomeksi katuauton fanilta. Jos olet kiinnostunut, kannattaa etsiä sukulaissielu, ja niitä on aina eniten netissä.

]]>